RSS

Pelatihan INA-DRG

05 Jan

2 Hari pelatihan INA-DRG yang sangat padat dan berisi bersama dr. Amrizal. Tapi dengan sedikit menyesal karena tidak bisa mengikuti pelatihan di hari pertama mengenai konsep INA-DRG. Akhirnya hanya berlatih menghitung. Cuma sebenarnya saya masih ingin dilanjutkan lagi, karena saya tahu hal ini hanyalah perhitungan dasar. Belum sampai bagaimana nilai sebuah group penyakit keluar.

OK, mungkin ini hanya agak nyambung bagi temen-temen yang juga ikut pelatihan. Nanti kalau ada yang request soal dan keterangan lebih lengkapnya bisa request langsung. Tapi.. ya butuh waktu deh.

Excercise 1:

Cost analysis exerciese (ABC Approach)

Case Study – Fact Sheet 1

Cost analysis of lower section caesarean section in Hospital X

The cost of an elective case of lower segment caesarean section delivery performed in Hospital X. The center is multidisiplinary hospital of 50 beded, with specialist care and treatment in discipline such as Obstetric and Gynaecology, General surgery, Gastroenterology, Dermatology, Rheumatology, Haemaotlogy, Paediatric, Urology, Plastic Surgery, Hepatobiliary, ENT, Orthopedic and Psychiatry.

The total floor area of Hospital X  is 19,385 sq.ft. AMC has five floor; first floor “(4.154 sq.ft), second floor (4.154sq.ft) third floor (4.154sq.ft), ground floor (3,489 sq.ft) and mezzan floor (3,434 sq.ft).

Occupied area for treating or doing an elective case of lower segment caesarean section delivery consist of operation theathre (268 sq.ft) and ward – beds (434 sq.ft). So space occupied are per bed (87 sq.ft) and single room (183 sq.ft).

The cost analyssi focusing fom the provider pint of view was based on billing data ostained from hospital X, whereby 30 elective cases of LSCS delivery was sampled from Januari 2004 to in march 2004.

Answer

Excercise 2:

Cost Analysis Exercise (Step down approach)

Case study -  Fact sheet 1

Cost Analysis a district hospital in X

A typical hospital in Sabah has 50 beds and 74 staff (physicians, 26 nurses, 15 technicians and skilled staff, and 19 unskilled support staff). This type of hospital has three patient care cost centres; inpatient ward, theatre (for surgical operations) and outpatient department (for both clinic and casualty services). Four intermediate cost centres were used; ambulance, X-ray, pharmacy and laboratory. Because of the simplicity of hte hospital, onl one overhead cost centre; administration was defined; this subsumes other support functions such as security, cleaning and maintenance. Table 1A shows the annual direct costs of this hospital by cost centre.

Answer

Selamat belajar!. Jika ada pertanyaan boleh lah kita diskusi…

 
6 Komentar

Ditulis oleh pada 05/01/2010 in Kuliah

 

Tag: ,

6 responses to “Pelatihan INA-DRG

  1. ratna

    06/06/2011 at 3:26 pm

    salam,,
    wah-wah..coba nyari ttg dr. Amrizal, malah nemuin kenalan lama. gmn kabarnya mas Hafidz?S2 udah kelar blm e? oiya, saya Ratna yang dl kenalan, di kursi belakang masih inget?saya sekarang kerja di jogja. di rumah bersalin rumah zakat. btw, kami lagi butuh dokter untuk praktek 2 hari dalam sepekan nih, berminat?

     
    • Hafidz

      06/06/2011 at 3:36 pm

      Salam,

      Wah beberapa kali saya juga ke rumah zakat yang di jalan godean.. praktek 2 hari, hari apa aja, jam berapaan? siapa tau istriku berminat..

      Thanks

       
      • ratna

        07/06/2011 at 3:26 pm

        dijalan godean?kantor rumah zakat ya?setau saya gak ada e di godean. kantor rumah zakat di jalan veteran, perempatan SGM mas. wah boleh deh daftar aja istrinya mas, kalo hari kerjanya mgk nanti bisa dibahas pas wawancara gt. untuk jam kerja layanan dari jam 8-16. kalo berminat, kirim lamaran sja kepada Branch Manager Rumah Bersalin Gratis jalan Parangtritis No 7. lagi butuh soale pada mau ngambil spesialis nih dokter2 kami. siapa tau istri njenengan bisa gabung disini. ditunggu ya. nama istrinya sp?

        salam

         
  2. ratna

    07/06/2011 at 3:28 pm

    oiya, paling lambat lamaran dikirim jumat 10 Juni dan interview tgl 11 nya

     
    • Hafidz

      08/06/2011 at 5:55 am

      Oh ya .. sorry bukan rumah zakat tapi dompet dhuafa…:)
      wadew.. kupikir sore itu prakteknya cuma 2 jam an… karena istriku udah kerja di Puskesmas. jadi yang pasti di hari kerja dari pagi sampai siang udah full.. Sorry

       
      • ratna

        09/06/2011 at 2:42 pm

        oww…gt ya..oke deh. gpp. ato ada keluarga, sodara, temen lainnya yang berminat boleh di infokan. matur nuwum

         

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

 
%d blogger menyukai ini: